Saaritukikohdat ja -säännöt

 
   
     
 

Seuran saaritukikohdat on tarkoitettu vain kuluneen vuoden jäsenmaksunsa maksaneiden jäsenten käyttöön. Tästä osoituksena on vierailijalla oltava veneessään esillä ns. saarikortti. Kortin voi noutaa seuramme toimistosta maksutta.

Saarten saunoja varten voi lunastaa itselleen avaimen josta lunastuksen yhteydessä peritään pantti.

 
     
 

Saarisäännöt

 
 
 1. Turun Navigaatioseuralla on käytössään kaksi saaritukikohtaa. Östra Långgrundet on vuokrattu ja Heisalan Kärrvik seuran omistama saaritukikohta. Tukikohdissa on saunat ja kuivakäymälät.

 2. Östra Långgrundetin vuokranantajia ja heidän perheen jäseniään kohtaan on käyttäydyttävä korrektisti, sekä osoitettava vieraanvaraisuutta heidän käydessään saarella. Saaristossa pysyvästi asuville on sallittava ne oikeudet, jotka heillä on perinteen tai hyvän saaristolaistavan mukaan.

 3. Tukikohdat on tarkoitettu Turun Navigaatioseuran jäsenten virkistyskäyttöön. Käyttöoikeus on ainoastaan seuran jäsenillä, jotka ovat suorittaneet seuran jäsenmaksun ja joilla on veneessään näkyvillä vuosittainen saarikortti. Kortti on henkilökohtainen. Aluksen ollessa kiinnitettynä saareen, on siinä oltava laivuriviiri nostettuna. Saunan käyttö on sallittu jäsenille, jotka ovat lunastaneet avaimen henkilökohtaiseen käyttöön. Käyttöoikeuden omaavalla jäsenellä on oikeus tuoda vieraita saarelle omalla tai seurueensa veneellä. Isäntä on vastuussa vieraistaan ja huolehtii siitä, että he noudattavat annettuja sääntöjä. Yhtäjaksoinen oleskelu on rajoitettava kahteen (2) vuorokauteen.

 4. Kalastus ja metsästys on kiellettyä, samoin avotulen teko. Luontoa ja etenkin lintuja on suojeltava. Puita ja oksia ei saa katkoa. Lemmikkieläimet on pidettävä kytkettynä. Seuran hallitus on velvoitettu seuraamaan saaren käytöstä luonnolle aiheutuvaa rasitusta ja rajoittamaan käyttäjien lukumäärää mikäli se niin katsotaan aiheelliseksi.

 5. Jätteitä ei saa jättää saarelle tai sen rantavesiin. Jokaisen on kuljetettava omat jätteensä pois saarelta. Suoraan veteen tyhjentävien aluskäymälöiden käyttö on kielletty.

 6. Alkoholin vaikutuksen alaisena esiintyminen ei ole saarella suotavaa. Samoin äänekäs, häiritsevä sekä muu paheksuttava esiintyminen on kiellettyä.

 7. Saunan ja kuivakäymälän käytöstä on saarella omat sääntönsä, jotka ovat esillä ko. paikoissa.

 8. Saunarakennuksessa olevaan vieraskirjaan jokainen saunan käyttäjä merkitsee nimensä ja vierailuajankohdan sekä veneen nimen. Kaikkien saarenkäyttäjien on merkittävä laiturilla olevaan reittikirjaan kipparin ja veneen nimi sekä käyntiajankohta.

 9. Hallitus valitsee saarelle isännät, hoitokunnan, ym. tarpeelliset toimihenkilöt.

 10. Saunan avaimen voi lunastaa henkilökohtaiseen käyttöön seuran toimistosta hintaan 35 € / kpl (v.2013). Luovutetuista avaimista on pidettävä luetteloa. Laivuri, joka luopuu tai menettää oikeuden käyttää saarta, on velvollinen viivytyksettä luovuttamaan takaisin avaimen seuran toimistoon.

 11. Laivuri, joka ei noudata annettuja sääntöjä, ei ole oikeutettu käyttämään seuran tukikohtaa. Mikäli hän ei kehoituksen jälkeen noudata annettuja ohjeita, voi seuran hallitus erottaa jäsenen seuran sääntöjen 7:n pykälän mukaisesti.

 12. Seuran hallitus voi tehdä pysyviä tai tilapäisiä muutoksia näihin sääntöihin. Hallitus voi myös tarvittaessa tarkentaa ja korjata näitä sääntöjä.

 
     
 

Saaritukikohdat

 
 

Heisala / Kärrvik

60°10,7'N 22° 15,1'E (WGS-84)
Sarja D 703,704

Seuran omistama Kärrvikin tukikohta sijaitsee Paraisten kaupunkiin kuuluvan Heisalan saaren koilliskulmassa.

Tukikohdan korkea kallioniemi tarjoaa upeat näkymät laskevan auringon suuntaan

 
 

Alueella on sauna, puucee ja puuvaja-puucee-yhdistelmä. Sauna on avaimen lunastaneiden jäsenten käytettävissä. Saunapuita on paikan päältä saatavissa ja saunan vieressä on porakaivo.

Lahdessa on kaksi laituria, joista saunan edustalla oleva on tarkoitettu vain uimalaituriksi. Venelaituriin mahtuu vain muutama vene, mutta koko ranta soveltuu hyvin kiinnittymiseen. Lahdessa on poijuja ja rannassa kiinnityslenkkejä. Paikka on suojainen, vain luoteistuulet joskus häiritsevät.

Laiturin läheisyydessä on grillikatos. Avotulen teko on ehdottomasti kielletty.

Kärrvikiin pääsee myös yhteysaluksella Granvikista. Heisalan yhteysaluslaiturista on lyhyt kävelymatka metsän poikki seuran alueelle. Purjehduskaudella seuran tunnusmerkkinä on viiri korkealla kalliolla aivan niemen kärjessä.

Samassa niemessä on kolme kesähuvilaa ja kanssamme samassa lahdessa on myös yksityinen kesähuvila. Maa-alueen lisäksi seuralla on omaa vesialuetta.

Saaritukikohdilla on omat sääntönsä, joita kaikkien perinteisten hyvien merimiestapojen lisäksi tulee ehdottomasti noudattaa.

 
     
 

Östra Långgrundet

60° 16,3'N 21° 48,4'E (WGS-84)
Sarja D 718,719

Tämä saaritukikohta on seuran vuokraama.

Saaren sijainti on kerrassaan hieno. Se palvelee välietappina suunnistettaessa läntisille tai lounaisille saariston alueille. Matkaa Turusta tulee noin 20 mailia, joten perjantai-iltanakin sinne ehtii hitaallakin veneellä mukavasti ja sieltä on sitten hyvä jatkaa matkaa lauantaiaamuna kohti aiottua päämäärää.

 
 


Monet seuran jäsenet käyttävät saarta myös picnik-kohteena. Saunan jälkeen grilliherkut kypsyvät kätevästi rantakallioiden suojiin viritetyissä grilleissä. Avotulen teko on kielletty. Saaren laajoilla etelänpuoleisilla kallioilla on mainiot paikat myös auringonpalvojille.

Saari on pieni kooltaan, joten sen puusto ja muu aluskasvillisuus on melko vähäistä. Tämä edellyttää käyttäjiltä hienovaraisuutta, jottei jätetä "käytön" jälkiä luontoon. Saarella on metsästys ankarasti kiellettyjä.

Lounais- ja eteläosassa saarta pesii keväällä erilaisia vesilintuja. Varsinkin telkän ja haahkan pesiä on mm. saaren keskiosassa olevassa kanervikossa. Pesimärauhan säilyttämiseksi näissä osissa saarta tulisi keväisin välttää liikkumista. Luonnollisesti koirien ja muiden lemmikkieläinten tulee olla kytkettyinä aina saarella liikuttaessa.

Saarella on sauna ja kuivakäymälä, kaivo, laituri sekä kaksi poijua. Hyviin veneilytapoihin kuuluu omien jälkien siivoaminen saunomisen ja grillauksen jälkeen. Saunapuita on rajoitetusti ja omien saunapuiden tuonti on suositeltavaa. On myös kohteliasta varmistaa, että seuraavallekin saunojalle löytyy kuivia puita ja sytykkeitä.